WINTER EXPEDITIE ’19

We zijn weer een aantal weken terug van onze winter expeditie, ditmaal georganiseerd vanuit de Franse Alpen. Voor ons de eerste keer dat we een Step Outside expeditie organiseerden vanuit hotel Esprit Montagne in La Chapelle d’Abondance. Bij een eerste keer hoort een gezonde dosis spanning, omdat het altijd even afwachten is hoe de setting, het hotel en de outdooractiviteiten gaan bevallen en hoe het voor de deelnemers en voor ons als coaches zal bevallen. Ik ken de locatie en het hotel met een Nederlandse eigenaar vanuit een eerdere bergsport opleidingsweek en wist toen al dat ik zeker nog eens terug zou komen. Tof dat dit nu met een Step Outside expeditie is!

Het hotel heeft voor de buitensporter een perfecte ligging, waarbij er verschillende wandel- en mountainbikepaden zijn uitgezet en ook starten op loopafstand van het hotel. Ook de ski- en langlaufgebieden liggen op steenworpafstand, wat het ideaal maakt zodat je niet veel tijd kwijt bent aan het reizen voor de activiteiten.

Het hotel heeft de uitstraling van een berghut en zorgt voor een relaxte sfeer, waarbij er voldoende ruimtes zijn om te relaxen, een boek te lezen bij het kampvuur of om een drankje te doen. Samen met de sauna, de Nederlandse service en gastvrijheid met de heerlijke verse maaltijden zorgt dit voor een perfecte basis om een week bij te tanken!

Op zondag 17 maart 2019 treffen we de deelnemers op het afgesproken tijdstip in het hotel. Eén van de deelnemers kwam met zijn eigen auto en de ander koos voor een vlucht naar Genève en werd met een transfer naar het hotel gebracht. Na het ontvangst is er voor de deelnemers even tijd om zich terug te trekken, wat bij te komen en vervolgens hebben we nader kennis gemaakt, het programma doorgenomen en de verwachtingen van de week besproken. Ook adviseren we de deelnemers om zo min mogelijk gebruik te maken van hun mobieltjes.

Tijdens het diner hebben we de sneeuwschoenwandeling van de volgende dag doorgenomen en wat informatie uitgewisseld met betrekking tot de kleding, mee te nemen spullen en de activiteit. Na de eerste intensieve indrukken en informatie ging iedereen op tijd richting zijn kamer, terwijl het buiten nog sneeuwde. Dat beloofde een mooie nieuwe dag met verse sneeuw te worden!

De volgende ochtend starten we na het ontbijt met individuele gesprekken om terug te komen op de intake, de doelen of coachingsvraag voor de week. Samen hebben we dit nog wat proberen te verhelderen en te concretiseren, zodat we aan het eind van de week konden toetsen welke stappen zijn gezet. Daarna stond de eerste sneeuwschoentocht op het programma. Qua intensiteit bouwen we de wandelingen op, maar omdat je in de bergen zit vragen de wandelingen en de sneeuw met stijgen en dalen wat meer van je. Het is altijd even afwachten hoe fysiek belastbaar de deelnemers zijn en hoe zwaar de sneeuw- en weersomstandigheden zijn. Ook is het altijd even wennen om met sneeuwschoenen en stokken te lopen. Al snel bleek dat we fitte deelnemers hadden die goed aan elkaar gewaagd waren en hetzelfde tempo aankonden. Al snel hadden we mooie uitzichten op het dal en de omliggende bergtoppen. Na de eerste hoogtemeters moesten we al wat laagjes uit doen en de zon brak ook nog door. Tijdens de tocht kwamen de gesprekken op gang. Het buiten en in beweging zijn zorgt voor een prettige en veilige setting om makkelijk met elkaar in gesprek te gaan.

Eind van de middag waren we weer terug in het hotel en was er ruimte om te relaxen en om wat tijd voor jezelf te nemen. De gevoerde gesprekken konden worden verwerkt en de deelnemers werden gestimuleerd om de ervaringen op te schrijven. Voor het diner speelden we, samen met de deelnemers, nog een spel met inzichtkaarten om elkaar beter te leren kennen en om wat dieper over wat thema’s in gesprek te gaan.

Dinsdagochtend keken we uit het raam. Blauwe lucht, volle bak zon en een schitterend uitzicht! Dit nodigt uit om snel op pad te gaan! Vandaag stond er opnieuw een sneeuwschoentocht op het programma. Dit keer pakten we eerst de skilift omhoog welke op loopafstand van het hotel ligt. Na het uitstappen binden we onze sneeuwschoenen om en zien we dat we al flink gestegen zijn! We hebben een schitterend uitzicht en het weer is perfect. We lopen al snel weg van de piste met skiërs, waardoor we al snel het idee hebben dat we in niemandsland lopen. We horen alleen het kraken van de verse sneeuw en wat vogeltjes. We lopen omhoog en de gesprekken komen weer op gang en na gisteren pakken we de coachingsgesprekken weer op. We maken een mooi spoor in de verse sneeuw en genieten van de vergezichten om ons heen. Uiteindelijk komen we uit bij een verlaten berghutje, een perfecte plek om te lunchen en om ons goed in te smeren, want de zon is fel, zeker met de weerkaatsing op de sneeuw. Na de lunch dalen we weer af en we lopen uiteindelijk terug naar het dal in plaats van het nemen van de skilift. Fitte groep en heerlijk uitlopen! Bij terugkomst is er weer tijd om bij te komen en om wat tijd voor jezelf te nemen. Voor het diner geven we nog een presentatie over stress en met name het ongezonde effect van chronische stress en gaan we in op wat je zelf kan doen om te zorgen voor een juiste balans.

Na het ontbijt starten we de volgende dag weer met individuele gesprekken. Er is tijdens en rondom de activiteiten al veel besproken en de deelnemers zijn bezig met het zetten van stappen in hun individueel traject. Dit levert goede gesprekken op, welke ook wat confronterend kunnen zijn waarbij de deelnemers soms een spiegel wordt voorgehouden. Pittige gesprekken, waarna we deze dag het hoofd goed leeg gaan maken en we niet veel hoeven na te denken. We gaan langlaufen. Een intensieve sport, waarbij je zowel je boven- als onderlichaam gebruikt en je hartslag flink van omhoog gaat. Je bent gefocust op de beweging, je eigen lichaam en het parcour voor je en bent totaal in het moment bezig. Het is wederom een mooie dag met veel zon en na een korte uitleg nemen we met de deelnemers de langlaufroute van 9 kilometer. Na wat stijgen, volgen leuke soms spannende afdalingen, maar de deelnemers zijn avontuurlijk ingesteld en we nemen bijna alle afdalingen. We zijn een paar uur onderweg en de deelnemers zijn erg enthousiast over hun eerste keer langlaufen. Ze vinden het veel leuker als dat ze in eerste instantie verwacht hadden. De koppies zijn weer leeg en de pittige gesprekken van vanmorgen zijn weer wat ingedaald. We brengen het materiaal terug en we lopen naar het hotel. Op de terugweg komen de deelnemers nog even terug op de gesprekken in de ochtend. Bij terugkomst in het hotel staat de sauna weer aan en is er weer wat ruimte om te ontspannen. Voor het diner staat er een presentatie over voeding op het programma.

Op donderdag staat de laatste sneeuwschoenwandeling op het programma. Opnieuw een schitterende dag om in de bergen te zijn. We hebben echt geluk met het weer en we zien dat de koppies al wat meer gebruind zijn en dat de buitenlucht een positief effect heeft. We zien de deelnemers opbloeien, meer ontspanner en energieker worden. Vandaag blijkt de mooiste wandeling te worden, waarbij we op een schitterende plek lunchen. We wanen ons wederom in niemandsland, maken verse sporen en komen niemand tegen. We zijn een paar uur onderweg en Marianne en ik wisselen regelmatig van gesprekspartner. Naast de inhoudelijke gesprekken is er ook ruimte om wat over onszelf te vertellen en dat zorgt voor een ontspannen en gemoedelijke onderlinge sfeer. Humor en een leuke week is voor ons net zo belangrijk als het resultaat van een effectieve week. Ook wij genieten van de tocht, de zon en de uitzichten en delen dit graag met de deelnemers. Op de terugweg stoppen we nog bij een klein souvenirwinkeltje en nemen we nog een drankje in de zon.

Vandaag alweer de laatste dag. Helaas zijn de sneeuwcondities te slecht, waardoor de huskyslede tocht niet door kan gaan. In overleg met de deelnemers hebben we een alternatief geregeld. De deelnemers gaan paragliden! Achteraf waren ze blij dat de huskysledetocht niet door kon gaan. In de ochtend maken ze om de beurt hun sprong, samen met de gids. Een unieke ervaring, waarbij niet het hele ontbijt in de maag is gebleven! Achteraf werd er om gelachen en stond de gave ervaring op de voorgrond. In de middag hebben we nog een paar uur geskied. We leveren het materiaal in en we gaan weer even bijtanken in het hotel.

We zijn erg blij om te horen dat de deelnemers een hele gave en leerzame week hebben gehad en we zijn met name blij dat ze deze week als positief en effectief hebben ervaren. We maken nog wat vervolgafspraken over een natraject en maken ons klaar voor opnieuw een uitgebreid diner, zoals je die in een sterren restaurant zou verwachten. Heerlijk om de week op deze manier af te sluiten!

Voordat we aan het diner begonnen, stonden eerst de evaluaties ingepland. Zowel individueel als met de groep blikken we terug op de verwachtingen, de intensieve week en de coachingsvragen. Erg fijn om te horen dat de deelnemers enthousiast waren over de week en dat de week heeft bijgedragen om hun gestelde doelen te bereiken.

De volgende ochtend nemen we na het ontbijt, ietwat ongemakkelijk, afscheid van elkaar en gaat ieder weer zijn eigen weg. De intensieve, maar geslaagde week zit erop!

Nu, een paar weken later, kijken we terug op een geslaagde week. We hebben mooie recensies en feedback ontvangen en de deelnemers hebben aangegeven dat ze echt iets aan de expeditie gehad hebben en dat ze blij zijn dat ze mee zijn gegaan. In de telefonische borgingsgesprekken komen we nog terug op de intake, de verwachtingen en de coachingsvraag zodat de expeditie compleet en afgerond is.

Deze winter expeditie geeft ons weer een positieve boost en energie om ons weer te gaan richten op de komende trajecten. We organiseren komende zomer opnieuw een expeditie, wederom vanuit hetzelfde hotel in de Franse Alpen. We zijn ervan overtuigd dat deze setting zich perfect leent voor een Step Outside expeditie. Daarnaast zijn we druk aan het uitbreiden met nieuwe ontwikkelingen en expedities en komt er voor volgend jaar een nieuwe avontuurlijke expeditie bij in ons aanbod, waar back to basic centraal staat.


"Rust, Vertrouwen, Humor en Respect zijn voor mij de kernwoorden als ik terug denk aan de coaching die geboden werd. Natuurlijk is er ook genoeg tijd voor gezelligheid en minder serieuze praat! De verste reis, is de reis naar jezelf. Met Step-Outside kom je een stuk dichter bij wie je bent, waar je voor staat en wie je wilt zijn."