Weekend Duitsland

Het eerste weekend van oktober 2019 zijn we met een aantal deelnemers weer op pad geweest naar het mooie Hunsrück gebied in Duitsland voor onze herfst editie van het Step Outside weekend. We verbazen ons er telkens weer over hoe mooi het hier is op maar een paar uur reisafstand! De weersvoorspellingen zijn niet optimaal, maar de mooie herfstkleuren in het groene heuvelachtige gebied en op de camping maken een hoop goed. Op vrijdagmiddag hebben we met onze deelnemers afgesproken. Na een eerste kennismaking beginnen de deelnemers met het opzetten van hun tentjes, terwijl wij de maaltijd deze avond verzorgen. We eten in de grote tent. Daar kunnen we met z’n allen uit de wind zitten, eten en elkaar beter leren kennen. We bespreken de verwachtingen van het weekend en de sfeer is relaxt en ontspannen. De deelnemers hebben er zin in en zijn erg benieuwd naar de activiteiten en de omgeving.

Op zaterdag staat de eerste dagactiviteit op het programma. Vanwege de weersvoorspellingen gaan we deze dag klettersteigen, want het blijft droog! Bij de parkeerplaats en start van de route krijgen de deelnemers hun klimgordels en geven we ze uitleg over de werkwijze en de route. Aan de koppies is te zien dat de deelnemers het spannend vinden, helemaal voor degenen met hoogtevrees! Uiteindelijk beginnen we aan de route. Iedereen heeft al snel door hoe het werkt en ze beginnen zich vertrouwd te voelen met het materiaal en het klimmen en klauteren. De klettersteig route van Boppard is een wandelroute met wat hoogtemeters en een aantal klim/klauter passages. De route heeft ladders en stalen pinnen die je als tredes gebruikt om verder te komen. Bij de klim- en klauterpassages hangt een staalkalbel, zodat je jezelf altijd kunt zekeren/vastzetten en waardoor je altijd genoeg houvast hebt, zodat je met een vertrouwd gevoel de route kan voltooien. Gevaarlijk is het niet, en het is ook te doen voor niet-sportievelingen, maar er zitten wel een aantal steile stukken tussen. Het mooie van deze route is dat je ook altijd kan kiezen voor de wandelvariant op het moment dat je het wat spannend vindt. We hebben mooie uitzichten op het heuvelachtige gebied en de Moesel-rivier die door het landschap kronkelt. Als dan ook nog de zon door komt is het tijd om mooie foto’s te maken!

We lunchen hogerop de berg met een mooi uitzicht op het plaatsje Boppard en de groene heuvels met mooie herfstkleuren. De eerste spanning is er bij de deelnemers af en ze hebben het naar hun zin. We vervolgen de route door de bossen, waarbij het tweede deel van de route voornamelijk wandelen is. De deelnemers zijn meer ontspannen en er komt ruimte voor het bespreken van de individuele vraagstukken. Uiteindelijk volgen we via rotsachtig terrein de kabelbaan naar beneden en terug naar de auto. Hier zijn we een groot deel van de dag zoet mee geweest! We besluiten terug te rijden naar de camping om daar te douchen en om te kleden. Vanavond koken de deelnemers een lekkere en gezonde maaltijd. Heerlijk om zo aan te kunnen schuiven! Na de maaltijd maken we tijdens zonsondergang nog een wandeling vanaf de camping.

Vanuit de camping loop je meteen de natuur in en er loopt een mooie route om de camping door het heuvelachtige terrein. We bespreken de dag en er komen een aantal persoonlijke thema’s aan bod. Natuurlijk mag een kampvuur ook niet ontbreken, en terwijl het flink aan het afkoelen is, warmen wij ons op bij het vuur. Morgen gaan we op pad naar de op één na langste hangbrug van Duitsland!

Na het ontbijt pakken we alle spullen in en rijden we naar de parkeerplaats in Mörsdorf. Ondanks de regen heeft iedereen goede zin en kijken we uit naar de dag. We binnen met een korte wandeling en komen aan bij de hangbrug. De brug ziet er altijd weer spectaculair uit, vooral met de mooie herfstkleuren van de bossen in het dal met de heuvels. Door het regenachtige weer hangen de wolken/dauw laag in het dal wat een mysterieus en mooi beeld geeft.

De brug is vrij smal en we zijn niet de enigen die deze bekende brug komen bezoeken. Door de wind en de andere wandelaars voel je de brug soms wat op en neer gaan. Dit, gecombineerd met de hoogte, zorgt ervoor dat sommige deelnemers ietwat gespannen over de brug wandelen. Ze houden echter vol, overwinnen hun angst en zijn trots en blij dat ze toch de brug overgegaan zijn! We maken nog een flinke wandeling door de bossen in het dal en sluiten af met een warme kop koffie/chocola bij de parkeerplaats. Hier evalueren we het weekend en blikken we terug. Fijn om te horen dat de deelnemers het naar hun zin hebben gehad dit weekend. Het doel om dit weekend op een actieve manier te ontspannen en bij te tanken is gelukt. Grenzen zijn opgezocht en persoonlijke thema’s zijn aan bod gekomen waar we op in hebben kunnen zoomen.

We nemen afscheid van elkaar en kijken terug op een geslaagd weekend!


"Rust, Vertrouwen, Humor en Respect zijn voor mij de kernwoorden als ik terug denk aan de coaching die geboden werd. Natuurlijk is er ook genoeg tijd voor gezelligheid en minder serieuze praat! De verste reis, is de reis naar jezelf. Met Step-Outside kom je een stuk dichter bij wie je bent, waar je voor staat en wie je wilt zijn."